4. Hermostossa informaatio kulkee nopeasti ja tarkasti
Hermosto jaetaan keskus- ja ääreishermostoon.
Hermosto kuljettaa vieste kehossa paikasta toiseen ja se osallistuu kehon säätelyyn yhdessä hormonien kanssa. Hermostolliset viestit ovat nopeita sähkökemiallisia impulsseja, jotka voivat kulkea jopa noin 100 m/s.
Hermosto voidaan jakaa keskushermostoon jä ääreishermostoonn, joka voidaan jakaa vielä somaattiseen hermostoon ja autonomiseen hermostoon.
Keskushermosto.
Keskushermosto koostuu aivoista ja selkäytimestä. Aivot ovat ihmisruumiin ''orkesterinjohtaja'', joka ohjaa ihmisen toimitaa. Aivoissa sijaitsee suuri määrä hermopäätteitä ja ne kuluttavat paljon happea. Aivot voidaan jakaa neljään osaan isoaivoihin, väliaivoihin, pikkuaivoihin ja aivolisäkkeeseen.
Isoaivot ovat suurin kaikista aivon osista. Isoaivojen pinnalla on harmaata ainetta, jossa on paljon hermosolujen solukeskuksia. Harmaan aineen alla on valkeaa ainetta, jossa on pääosin hermosolujen viejähaarakkeita.
Isoaivot voidaan jakaa neljään osaan:
- otsalohkoon, joka säätelee puheen tuottamista, ajattelua, persoonallisuutta ja tahdonalaisia liikkeitä.
- ohimolohko, jossa sijaitsee kuuloalue. Ohimolohkon sisässä sijaitsee hippokampus, joka toimii tiedon käsittelijänä ja on merkityksellinen oppimisen kannalta. Hippokampukseen on myös muovautunut kartta ihmisen lähiympäristöstä.
- päälaenlohko, missä sijaitsee lämpö-, kipu- ja paineärsykkeitä käsitteleviä hermosoluja.
- takaraivonlohko, joka käsittelee näköaistia ja muodostaa silmän aistinsoluista tulleista impulsseista kuvia.
Väliaivoissa sijaitsee talamus, hypotalamus, käpyrauhanen ja aivolisäke. Talamus käsittelee aivoihin tulevaa aisteja. Hypotalamus säätelee ihmisen autonomista hermostoa ja on mukana hormonitoiminnan säätelyssä aivolisäkkeen kanssa.
Pikkuaivot säätelevät lihaksiin meneviä impulsseja ja muovaavat niitä sopivan suuruisiksi.
Aivolisäke on yhteydessä selkäytimeen. Aivolisäkkeen osat ovat ydinjatke, keskiaivot ja aivosilta. Aivolisäke säätelee elinten, kuten sydämen, keuhkojen, ja muiden autonomisten elinten toimintaa.
Ääreishermosto.
Ääreishermosto somaattisesta ja autonomisesta hermostosta. Somaattinen hermosto vaoidaan vielä jakaa motoriseen ja sensoriseen hermostoon. Autonominen hermosto taas voidaan jakaa sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon.
Motorinen hermosto
Motorinen hermosto käsittelee tahdonalaisten lihasten toimintaa yhdessä isoaivojen ja pikkuaivojen kanssa. Viesti lähtee aivoista. Se kulkee selkäytimen kautta ääreisgermostoon ja sitä kautta lihakselle, jota täytyy liikuttaa.
Sensorinen hermosto
Sensorinen hermosto koostuu tuntohermoista, jotka lähettävät impulsseja aivoihin, kun niihin kohdistuu tarpeeksi suuri ärsyke. Sensorinen hermosto toimii yhteistyösä myös motorisen hermoston kanssa. Esimerkiksi refleksit eli heijasteet tapahtuvat kun kädellä koskee jotain terävää. Aistinsolut kädessä lähettävät impulssin selkäytimeen, mistä se siirtyy suoraan motoriseen hermostoon ja takaisin käteen, missä se saa aikaan koukistusliikkeen. Aivoille tieto menee vasta tämän jalkeen.
Autonominen hermosto
Autonominen hermosto säätelee kehon autonomisia osia, kuten sydäntä ja ruoansulatusta. Autonominen hermosto vaoidaan jakaa sympaattiseen hermostoon ja parasympaattiseen hermostoon.
Sympaattinen hermosta on aktiivisena, kun keho on liikkeellä ja parasympaattinen hermosto on toiminnassa, kun ihminen on levossa. Molemmat hermostot ovat toiminnassa koko ajan, mutta ihmisen tilasta riippuen toinen niistä on voitolla.
Miten viesti kulkee hermosolussa?
Viesti tulee hermosoluun tuojahaarakkeen eli dentriitin kautta. Viesti kulkee solukeskuksen läpi tuojahaarakkeeseen eli aksoniin. Aksonista se päätyy synapsiin, missä viesti kulkee eteenpäin kemiallisesti. Aksonissa olevat välittäjäainerakkulat avautuvat ja välittäjäaineet kulkeutuvat hermosolujen välisen kuilun kautta reseptoreihin eli vastaanottimiin. Välittäjäaineet saavat reseptorit aukeamaan, jolloin natriumionit kulkeutuvat niistä sisään. Tämän jälkeen välittäjäaine hävitetään ja reseptori sulkeutuu.
Hermosolussa viesti kulkee eteenpäin, kun hermosolun kalvossa oleva natriumportti avautuu ja positiivisia natriumioneja siirtyy hermosolun sisään, joka on negatiivisten ionien tyttämä. Tämä reaktio saa aikaan viereisen natriumportin aukeamisen ja niin viesti siirtyy eteenpäin. Tapahtuman jälkeen kalium portti avautuu ja päästää kaliumioneja pois solusta, jolloin sen negatiivinen jännite alkaa palautua. Tämän jälkeen natrium- kaliumpumppu alkaa palauttaa ionit takaisin omille paikoilleen.
|
Hermosolun rakenne. |