maanantai 22. syyskuuta 2014

12. Iho on elimistön ja ympäristön rajapinta


Ihmisen iho suojaa


  • Ihmos solut ovat epiteelisiä soluja eli ne ovat tiiviitä, levymäisijä ja kerroksellisia. Tämä anttaa ihmiselle erityisen hyvän suojarakenteen. Ihossa on myös paljon muita solukerrokksia.
  • Ihon päätehtävät ovat suojata muita elimiä fyysisiltä, ja kemiallisilta hazardeilta ja säteilyltä. Iho on taipuisaa ja sen ihonalaiskudoksen rasvakerros luo hyvän lämmöneristeen. Iho toimii myös aistinelimenä ja se aistii hyvin lämmön, paineen ja kosketuksen.
  • Ihon talirauhaset tuottavat talia ihon pinnalle, joka pitää ihon hyvässä kunnossa. Tali sisältää ihmiselle hyödyllisten bakteerien kasvua edistävää ainetta. Se tekee myös ihosta notkean ja vettä hylkivän.
Kuva ihon rakenteesta.

Ihminen on tasalämpöinen eläin



  • Tasalämpöisyys tarkoittaa, mikä tarkoittaa että ihmisen kehon lämpötila on ympäristöstä riippumatta koko ajan noin 37 astetta. Ihminen tuntee olonsa mukavaksi noin 28-31 asteen lämpötilassa. Erilainen ilmasto on edellyttänyt kekseliäisyyttä ja sopeutuvaisuutta ihmisten keskuudessa.
  • Ihminen sopeutuu kylmään ja kuumaan ihon avulla. Kylmässä pintaverisuonet supistuvat ja karvankohottaja lihakset nostavat ihokarvat pystyyn. Kuumassa pintaverisuonet laajenevat ja hikirauhaset alkavat erittää hikeä, jotta lämoöä poistuisi kehosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti